Hænder

 • Psoriasis på hænderne forekommer ikke ofte.
 • Psoriasis på hænderne er svær at skjule, uanset om den findes på håndryggen eller i håndfladerne, og det kan være svært at udføre almindelige dagligdags opgaver i hjemmet eller på jobbet. Når hænderne er ramt, bør du undgå gentagen udsættelse for kemikalier og rengøringsmidler, som kan irritere huden.
 • Visse former for allergi kan forværre problemet, og i så fald bør du opsøge en speciallæge.
 • Selv ved regelmæssig behandling og god pleje kan det tage måneder, før psoriasis på hænderne heler. Når pletterne er helet, bidrager god pleje til at undgå nye udbrud.

Gode råd om pleje af psoriasis på hænderne

 

Hvad skal jeg gøre, når huden begynder at hele?

Hvor på hænderne kan psoriasis forekomme?


Hvad kan jeg gøre for at forebygge psoriasis på hænderne?

Kan neglene blive ramt af psoriasis?


Hvordan kan jeg beskytte mine hænder og negle?

Hvordan plejer jeg bedst mine negle?

Hvad sker der, hvis jeg får psoriasis i håndfladerne?

Hvad kan jeg gøre ved sprækker i mine håndflader?

Har allergier og rengøringsmidler nogen betydning?

Hvordan kan jeg - ud over anvendelse af medicin - beskytte mine hænder og negle?

Hvilke handsker bør man anvende og hvordan?


Hvad skal jeg gøre, når huden begynder at hele?

Hud, der er ramt af psoriasis, skal restituere, før den er stærk nok til at kunne klare dagligdags belastninger. Selv efter at huden er helet, skal du passe godt på dine hænder. Det kan i visse tilfælde være en god idé at få hjælp til at klare husholdningsopgaverne.

Tilbage til toppen 
 
Hvor på hænderne kan psoriasis forekomme?

Psoriasis kan forekomme på håndryggen, men det er mere almindeligt at få det i håndfladerne. Psoriasis på hænderne er svær at leve med, fordi pletterne er mere synlige her end på kroppen eller i hårbunden, og sygdommen kan forhindre patienter i at udføre finmotoriske opgaver.

Tilbage til toppen

Hvad kan jeg gøre for at forebygge psoriasis på hænderne?

Det er bedst at undgå bevægelser, hvor hænderne udsættes for gentagne gnidninger. Du bør så vidt muligt undgå at anvende dine fingerled for meget, fordi det kan forårsage strækning af hud, som allerede er svag. Du skal være ekstra grundig med plejen, hvis du er ramt af psoriasis på ledområder. 
 
Tilbage til toppen


Kan neglene blive ramt af psoriasis?

I 50% af tilfældene kan psoriasis på hænderne ramme neglene (små fordybninger i neglens overflade er den mest almindelige forandring). Neglene bliver hvide og fortykkede, og der opstår tværgående linjer.
Når neglebåndene rammes, kan de ikke længere fungere som en beskyttende barriere. Psoriasis kan også brede sig ind under neglene. Så får pletterne ingen kontakt med luften og har derfor sværere ved at hele. Psoriasis kan også ramme fingerspidserne, hvilket gør det svært at udføre finmotoriske opgaver.
 
Tilbage til toppen


Hvordan kan jeg beskytte mine hænder og negle?

Gode råd:

Du skal holde dine negle så tørre som muligt.
 

 • Når du har vasket hænder, bør du tørre fingerspidserne grundigt med papirhåndklæder for at opsuge fugt, der ellers måske kan trænge ind under neglene.
 • Undgå at file neglene.
 • Det er vigtigt at være meget forsigtig i forbindelse med pleje af neglene, især hvad angår neglebåndene.
 • Alle former for creme skal anvendes sparsomt. Lotion er ofte mere velegnet til behandling af pletter på hænder og negle.

Hvis der går betændelse i huden omkring neglene, skal du kontakte din læge for at sikre, at der ikke er tale om infektion.


Tilbage til toppen


Hvordan plejer jeg bedst mine negle?

 • Det er besværligt at pleje negle, som er ramt af psoriasis, men nedenfor kan du læse nogle gode råd, som måske kan hjælpe.
 • Det er bedre at anvende en negleklipper end en neglesaks.
 • Vær opmærksom på neglekanterne, især neglekanterne på tåneglene, fordi de kan skære hul i huden og give yderligere inflammation (nedgroede negle).
 • Sørg for at holde dine negle korte, da lange negle øger infektionsrisikoen.
 • Du kan anvende neglelak eller kunstige negle til at skjule neglen, indtil den vokser normalt ud igen.
 • Det er vigtigt, at du holder dine negle meget rene, fordi der kan opstå svamp og bakterier i det lille mellemrum på fingerspidserne mellem huden og neglens indvendige overflade.
 • Bakterier kan overføres til neglene fra andre steder på kroppen, når man kradser sig.
 • Der findes tabletter eller en specialcreme, som kan anvendes til forebyggelse eller behandling af bakterielle eller svampebetingede negleinfektioner.
   

Tilbage til toppen


Hvad sker der, hvis jeg får psoriasis i håndfladerne?

Hvis håndfladerne rammes, kan huden sprække meget nemt, så risikoen for bakterievækst øges. Det kan starte en ond cirkel af betændelse og infektion. Du skal være meget forsigtig, når du udfører opgaver, som skaber gnidninger mod håndfladerne. At strikke kan fx forværre tilstanden.

Tilbage til toppen

Hvad kan jeg gøre ved sprækker i mine håndflader?

Hvis du har sprækker i håndfladen, kan du beskytte dine hænder med handsker eller poser, som er gjort lufttætte omkring håndleddet, mens du udfører manuelt arbejde, husholdningsopgaver osv. Den fugt, der opstår i handsken eller i posen, vil på nogle få minutter bidrage til at gøre huden mere smidig. Men du skal dog undgå at bære handsker hele tiden, fordi huden har brug for luft for at hele.

Tilbage til toppen

Har allergier og rengøringsmidler nogen betydning?

Ja, det kan de have. Hvis du anvender sæbe og rengøringsmidler med en høj pH-værdi for ofte, kan det fjerne hudens naturlige olier, så huden bliver meget tør og har nemt ved at sprække.

Det er en af de faktorer, som kan hindre psoriasis i at hele.

Almindelige rengøringsmidler
Psoriasispletter opstår nogle gange på hænderne efter udførelse af husholdningsopgaver, fx efter at man har vasket op.
 

Kemikalier på jobbet
Hvis man på jobbet udsættes for regelmæssig hudkontakt med kemikalier, kan det udløse et udbrud. Det kaldes for kontakteksem eller kontaktdermatit.

Allergisk reaktion
Nogle gange kan en allergisk reaktion, fx nikkelallergi, fremprovokere et udbrud af psoriasis på hænderne. Visse typer af gummihandsker kan forårsage en reaktion, fordi de indeholder kemiske stoffer.

Tilbage til toppen


Hvordan kan jeg - ud over anvendelse af medicin - beskytte mine hænder?

Når du udfører opgaver, hvor der er risiko for, at hænderne bliver våde, bør du anvende tynde bomuldshandsker inde i enkeltlags-vinylhandsker. Bomuldshandsker kan skylles, hvis der kommer rengøringsmidler ind i dem. Det kan også være nødvendigt at have specielle handsker til bestemte arbejdsopgaver. Hænderne bør ikke komme i kontakt med olie, fedt eller kemikalier.

Tilbage til toppen


Hvilke handsker bør man anvende og hvordan?

Du bør gøre det til en vane at anvende handsker (for at beskytte huden), når hænderne udsættes for snavs, kemikalier, væsker osv.

Det er vigtigt at skifte handsker ofte og ikke at anvende dem hele tiden, da huden har brug for luft for at hele. Hvis hænderne bliver svedige af handskerne, bør man have tynde bomuldshandsker inderst.

Man kan klippe spidserne af handskerne for at gøre det lettere at udføre finmotoriske opgaver.

Om vinteren skal du sørge for at holde hænderne varme ved at anvende uld- eller skindhandsker.

Tilbage til toppen