Hudfolder

Der kommer nemt fugt i hudfolder specielt i områder med megen sved som fx i armhulerne, under brysterne, i navlen og i skridtet (omkring kønsdele, endetarmsåbningen og mellem balderne). Huden er ikke i kontakt med luft og bliver varm og fugtig.

Dette øger så sandsynligheden for vækst af svamp og infektioner.

Huden i hudfolder er sartere end andre steder på kroppen. Den sprækker, når den bliver for fugtig. Sørg for at vaske forsigtigt, prøv at forhindre sveddannelse og tør området grundigt efter vask.

Alle hudfolder bør holdes så tørre som muligt, selv efter at psoriasispletterne er helet.


Gode råd om pleje af psoriasis i hudfolder


Hvordan plejer jeg bedst disse områder på kroppen?

Gode råd:

  • Så ofte som muligt bør man klæde sig i løst, behageligt tøj. De bedste materialer er bomuld eller lignende.
  • Undgå at anvende bøjle-bh'er, da de kan øge sveddannelsen.
  • Husk altid at tørre hudfolder grundigt efter vask. Om nødvendigt kan man bruge papirhåndklæder til at tørre mindre folder helt tørre.
  • Før du bruger receptpligtigt lokalbehandlings-middel, bør du lægge et klæde fugtet med varmt saltvand på de psoriasisramte områder i 5-10 minutter.
  • Tør huden grundigt, inden du påsmører et tyndt lag, og tør den overskydende lokalbehandlingsmiddel af med et papirhåndklæde.

Tilbage til toppen
 

Hvorfor sprækker huden?

Huden i hudfolder er sartere end andre steder på kroppen og sprækker let.

Sprækker bag ørerne, under brysterne eller mellem balderne kan være yderst smertefulde og meget svære at behandle. Problemet kan forværres, hvis du er overvægtig.

Visse arbejdsrelaterede bevægelser får pletter på bestemte dele af kroppen til at hele langsommere. Fx holder en receptionist et headset mod ørerne store dele af dagen, og trykket fra headsettet gør huden svagere bag ørerne.

Der kan desuden komme antibiotikakrævende infektioner i sprækkerne. Bestemte bakterier, der giver halsbetændelse og udløser psoriasis, kan også inficere hudfolder.

Tilbage til toppen

 
Hvordan kan jeg pleje huden i folder omkring kønsdelene og i revnen mellem balderne?

Hvis det er varmt ude om sommeren, kan det anbefales at vaske sig i skridtet (omkring kønsdelene og endetarmsåbningen samt mellem balderne) dagligt.

Anvend saltvand og husk at tørre revner og folder ved skridt og balder grundigt.

Tilbage til toppen

 
Hvilken slags tøj er bedst, hvis jeg har psoriasis i skridtet?

Du skal anvende rent, behageligt bomuldsundertøj. Undgå stramme jeans og bukser samt syntetiske materialer som lycra, da det får huden til at svede mere.

Til mænd er boksershorts bedre end underbukser, da de tillader luftcirkulation.

Tilbage til toppen
 

Hvilke forholdsregler skal jeg tage i hverdagen, hvis jeg har psoriasis i skridtet?

Hvis du sidder ved et skrivebord i lang tid ad gangen, er det en god idé at sidde på en pude af naturlige materialer, som ikke er lavet af syntetiske materialer, da man så kommer til at svede.

Det samme gælder bilsæder.

Huden omkring endetarmsåbningen er særligt sårbar for bakterielle infektioner, så når du går på toilettet, kan du fugte et stykke toiletpapir, folde det og vikle tørt papir om det, inden du bruger det.

Tør helt efter med et stykke tørt papirhåndklæde eller toiletpapir, der er skånsomt mod huden.

Tilbage til toppen 
 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får betændelse i skeden under et psoriasisudbrud?

Udflåd på grund af en svampeinfektion kan irritere psoriasispletter i skridtet. Udflåd kan også skyldes bakterier, der kan udløse psoriasisudbrud. 

Du skal straks kontakte din læge, så du kan få den rigtige behandling.

Tilbage til toppen