Negle

Neglepsoriasis kan medføre et funktionelt handicap. Ramte personer kan have svært ved at samle ting op, fordi neglene er meget tykke og løsner fra fingeren.

Arbejder man med hænderne, har man risiko for at ødelægge neglene yderligere. Kontakt med irriterende stoffer og fugt kan føre til svampevækst. Det er belastende for personer med neglepsoriasis, at neglene ser så skæmmende ud.

Det er forståeligt, fordi hænderne er en vigtig del i samspillet med andre mennesker. Vi kommunikerer med andre og berører andre med hænderne.

Det er vigtigt at være opmærksom på følgende:

Psoriasis behøver ikke at ramme alle fingre og tæer. Hos nogle er det kun en enkelt negl, der har tegn på psoriasis.
Der findes en række lokalbehandlinger samt tabletbehandlinger til behandling af neglepsoriasis.

Gode råd om pleje af neglepsoriasis

Kan neglepsoriasis påvirke livskvaliteten?

Studier har vist, at neglepsoriasis medfører stort ubehag, fordi sygdommen påvirker patientens evne til at udføre manuelt arbejde, og fordi det ser så skæmmende ud.
Jo hårdere man er ramt, og jo flere steder pletterne sidder, desto værre.

Personer med neglepsoriasis bryder sig normalt ikke om at vise deres hænder og prøver at skjule dem. Bare det at give hånd til andre kan være problematisk. Mennesker med megen social kontakt i deres arbejde har svært ved, at andre kigger på deres hænder.

Derfor kan neglepsoriasis have en meget kraftig indvirkning på menneskers livskvalitet. Nogle patienter tilkendegiver, at de føler sig mere generede af psoriasis på neglene end af psoriasis andre steder på kroppen.

Tilbage til toppen

Er der forskellige sværhedsgrader af neglepsoriasis?

Neglepsoriasis behøver ikke nødvendigvis at ramme alle fingre og tæer, og nogle gange er det blot en enkelt negl, der er ramt. Det betyder, at det kan være svært at bedømme sværhedsgraden, da de enkelte negle er påvirket forskelligt.
Ved nogle former for neglepsoriasis sidder pletterne på neglens overflade, hvor neglen løsner lidt fra fingeren og måske får en mindre misfarvning.
Der er også mere alvorlige former for neglepsoriasis, hvor neglen fortykkes kraftigt (hyperkeratose) og falder helt af (onycholyse).
Andre alvorlige former påvirker huden på fingrene og giver pletter ved fingerspidserne samt vedvarende inflammation. Det kan få neglene til at falde helt af.

 
Tilbage til toppen 

Hvilke grundlæggende behandlingsmuligheder findes der i forbindelse med neglepsoriasis?

Der findes aktuelt ingen bestemt behandling, som får neglepsoriasis til at hele fuldstændigt.
Patienterne er nødt til at være meget motiverede og fortsætte med at anvende behandlingsmidlerne som foreskrevet, da behandlingen tager 3-4 måneder, inden man kan se resultater.

Der er ingen synlig forbedring i de første 2-3 måneder, fordi det tager neglen to måneder at vokse ud igen.
Det er også vigtigt, at man ikke kradser for meget, hvis man har neglepsoriasis.

Om nødvendigt kan lægen give en henvisning til røntgenundersøgelse for at udelukke gigt.

Lokalbehandlinger: Lægen vil afgøre, hvilken lokalbehandling, der kan forsøges før du måske bliver tilbudt anden behandling.

Systemiske behandlinger: I nogle tilfælde kan kortisoninjektioner direkte i neglevolden forbedre pletterne, men det gør tit meget ondt og øger risikoen for infektion.
Hvis flere negle er ramt, og der også er pletter på andre dele af kroppen, anbefaler lægen nogle gange systemisk behandling og specielt vitamin A-lignende præparater eller methotrexat.

Andre behandlinger: Behandling med lys og laser bliver i øjeblikket afprøvet i kliniske undersøgelser. I helt specielle tilfælde kan man prøve biologiske behandlinger mod neglepsoriasis.