Historie fra det virklige liv

Historie fra det virkelige liv
Min historie om psoriasis – Jonathan McKay, Dublin
Jonathan McKay har lidt af psoriasis i 15 år. Det begyndte med en psoriasisplet bag øret og efterhånden fik han pletter over hele kroppen. I de seneste ti år har han haft pletpsoriasis i hårbunden, på halsen, i ansigtet, på ryggen, albuerne, brystet og benene.
 
Hvordan tackler Jonathan sin psoriasis?
Jonathan har valgt en tilgang til sygdommen, som kan beskrives med få ord, nemlig
 
"at være positivt indstillet".
"At have en positiv indstilling til psoriasis hjælper mig med at holde sygdommen under kontrol", fortæller Jonathan. "Psoriasis kan behandles, og ja, det kommer af og til i udbrud, men du er nødt til at komme videre uden at lade sygdommen knække dig."

Jonathan har ikke altid haft den indstilling til psoriasis. Når Jonathan fortæller om de første par år, efter han fik stillet diagnosen, siger han:

"I starten blev jeg ofte meget nedtrykt. Jeg har psoriasis på halsen, og når det var meget slemt, ville jeg ikke en gang gå til frisøren. Om vinteren får jeg ofte udbrud. Jeg kan huske en gang i toget på vej til arbejde, hvor folk bare sad rundt omkring mig og stirrede på min psoriasis. Jeg var så flov og dårlig tilpas, at jeg bare kiggede ned i gulvet, indtil toget standsede. Men nu har jeg vænnet mig til det, og jeg er ligeglad med, hvad andre mennesker tænker."

 

At fortsætte med behandlingen - selv om det kan være svært
Jonathan anvender i dag tre forskellige lokalbehandlingsmidler, som har hjulpet ham med at holde sygdommen under kontrol. Et til hårbunden, et til ansigtet og et til resten af kroppen. Han har fundet ud af, at det er en stor hjælp regelmæssigt at tage et billede af sine pletter for at kunne se, hvilken effekt behandlingen har på sygdommen.

"Det kan nogle gange være svært at fortsætte med behandlingerne. Det tager omkring 40 minutter for mig at smøre midlerne på huden, så det kan godt være ret frustrerende. Jeg må indrømme, at jeg en gang imellem har svært ved at klare det, hvis jeg har været i byen til sent om natten og sådan. Men jeg ved jo, hvilken forskel behandlingen gør, og det hjælper mig med at holde motivationen oppe til at fortsætte, og det hjælper virkeligt.”

Selv i dag efter 15 år med psoriasis får Jonathan af og til nedture og søger hjælp og støtte hos familie og venner. "Mine venner, familie og arbejdskolleger kender alle til min psoriasis og tackler det fantastisk. Stress udløser ofte psoriasis hos mig, og når jeg har et udbrud, kan jeg godt blive lidt nedtrykt, men jeg taler med mine venner om det, og vi ender som regel med at grine lidt, og det hjælper mig med at komme i bedre humør."

Fordi Jonathan har synlige psoriasispletter på halsen og albuerne, plejer folk at lægge mærke til det, så han fortæller dem derfor om sin psoriasis.

"Det kan nogle gange være svært, fx når man er ude på en date med en pige. De lægger mærke til min psoriasis, og de kan finde det frastødende. Nogle gange kigger folk, fordi de ikke ved, hvad det er. Normalt fortæller jeg ikke folk om min psoriasis med det samme, medmindre det er nødvendigt. Jeg foretrækker at vente, til jeg har lært dem lidt bedre at kende. Så fortæller jeg dem, at mine hudceller dannes syv gange så hurtigt som normalt, og at jeg derfor får et nyt hudlag hver 4. dag. Når folk ved, hvad det er, er de som regel meget positive og hjælpsomme."
 
Hvilke gode råd har Jonathan til andre med psoriasis?
"Lad ikke sygdommen knække dig, og forsøg at være ligeglad med, hvad andre mennesker tænker. Tal med familie og venner om din psoriasis, så de kan være der for dig, når du har allermest brug for det.

Det vigtigste er altid at have en positiv indstilling. Hvis man er positiv, er det nemmere at klare behandlingerne og udbrud. Det hjælper også med at holde stress nede, hvilket kan være med til at mindske antallet at udbrud. Bevar den positive indstilling, så du kan komme videre med dit liv."