Hvordan ved man, om man har psoriasis?

Det er sjældent svært at diagnosticere psoriasis. Psoriasis ligner næsten aldrig andre hudsygdomme. Psoriasis i hårbunden er vanskeligere at diagnosticere på grund af forvekslingsmuligheder.

Der findes mange psoriasistyper, og de bliver ofte inddelt efter placeringen på kroppen og de ramte områders udseende. Pletpsoriasis er den mest almindelige form for psoriasis.

Der opstår fortykkede flade pletter på huden. Pletterne er klart afgrænsede, så det er let at se forskel på angrebet og rask hud. Normalt er de rødligt-orangefarvede, og de er ofte dækket af sølvagtige hvide skæl.

Forekomsten og udbredelsen af psoriasispletter kan variere – nogle patienter har en enkelt plet et bestemt sted på kroppen, mens andre kan have psoriasis over hele kroppen. 

Der forekommer kløe hos 60-70% af alle med psoriasis.

Hvis du tror, du har psoriasis, kan du kontakte din praktiserende læge, som oftest vil kunne stille diagnosen og foreslå en behandling, der passer til dig. I tvivlstilfælde henvises til en hudlæge. Psoriasis er en kronisk tilstand.

Det kan derfor være en god ide at lære at få kontrol med psoriasis tidligt, så det ikke er sygdommen, der kontrollerer dig og du risikerer, at psoriasis går ud over din livskvalitet.